De allerbeste verzorging voor uw houten meubelen!

Houten meubels. Een prachtige toevoeging aan uw huis met een traditionele uitstraling. Een juiste behandeling is nodig om het houtwerk van topkwaliteit zo lang mogelijk te behouden en de levensduur te verlengen. Zeker als je unieke houten meubels hebt laten maken bij een goede meubelmakerij, is het zonde om deze niet te onderhouden. Zowel voor het hout als voor jezelf zorgt het zeker voor langdurig plezier als je je aan deze tips houdt.

Vochtigheid

Zorg ervoor dat uw houten meubelen de juiste luchtvochtigheid hebben. Alleen dat houdt het hout prachtig. Hout kan 'functioneren'. Dit geeft aan dat het onder invloed van bepaalde elementen vorm en kader kan transformeren. Als uw houten tafel of kast in een volledig droge lucht staat, wordt het hout gewoonlijk droog en ruw, waardoor het kan splijten. Wanneer uw houtwerk ook nat wordt, kan het verminderen of opzwellen. Binnen in uw huis zijn de temperaturen meestal ideaal voor houten meubels, maar meubelen in kelders, zolderkamers en veranda's zijn zeker interessant.

Wrijven

Gebruik kan krassen of vlekken op houten meubels veroorzaken. Deze kunnen zowel gemakkelijk als snel worden verwijderd met een vloerwas. Bovendien breng je met een vloerwax een veiligheidslaag aan op de houten meubelen om ervoor te zorgen dat deze bij meer gebruik zeker minder snel en veel minder ernstig beschadigd raakt. Het polijsten van bijvoorbeeld kasten en ook tafels zorgt voor een glanzend effect op de inrichting en ook voor een frisse geur van het hout. Een vloerwas is speciaal geproduceerd voor meubels in de woning en is niet bestand tegen grote hoeveelheden water.

Vlekken

Hout kan bij veel zonlicht verkleuren. Meestal is dit een bleke en saaie tint die niet erg aantrekkelijk is. Dit zal niet snel gebeuren als er houten meubels in uw huis blijven staan, maar wel als het volledig in de zon staat. Let ook op de ramen van uw huis om ervoor te zorgen dat uw tafel bijvoorbeeld niet gedeeltelijk gekleurd is. Tegen verkleuring is echt helemaal niets te doen. Je zou een houten tafel nog een keer kunnen schilderen, maar dat geeft niet altijd een prachtig effect en is ook zinloos bij deels aangetaste tafels. Let dus goed op waar je je houten meubels neerzet.

Reinigen

Hout is zeer bewust vuil en vuil. Daarom is het belangrijk om houten meubelen dagelijks af te nemen met zowel een vochtige als een schone doek. Dit beschermt tegen het binnendringen van stof in het hout en bederf. Het wordt aanbevolen om houten meubels regelmatig schoon te maken, omdat dit de levensduur aanzienlijk verlengt. Als tip voor houten tafels raad ik aan om achtbanen en placemats te gebruiken. Het bespaart schoonmaakwerk en beschermt ook de tafel!