Een woning huren? Waar moet je aan denken?

Overweegt u uw woning tijdelijk te verhuren? Gaat u bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland en staat uw woning leeg? Dan wilt u misschien uw huis of woning kort privé verhuren, maar u zult zeker binnenkort met bepaalde regelgeving te maken krijgen. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij u tijdelijk nog privé kunt leasen.

Uw huis voor korte tijd verhuren

U kunt uw woning verhuren met een tijdelijke overeenkomst van maximaal 2 jaar. Dan spreek je vooraf af dat het maximaal 2 jaar gaat duren en leg je dit ook effectief vast in een arrangement. U kunt dit alleen doen wanneer. Controleer dit als verhuurder nog eens bij het opstellen voordat het contract afloopt. Of anders bestaat de kans dat de regeling zeker wordt uitgewisseld voor een contract voor een onzekere periode. In de tussentijd kun je het contract niet zomaar opzeggen en moet je ook gewoon wachten tot de regeling daadwerkelijk is afgelopen, dan kun je zelf weer naar huis.

Tussentijdse verhuur

Daarnaast heeft u de optie tussenhuur. Woont u hoogstwaarschijnlijk voor een bepaalde periode ergens anders, dan kunt u uw woning kort verhuren via een tussentijds huurcontract. U rekent bijvoorbeeld een bepaalde tijd af met de bewoner en ook hier dient een ontruimingsvoorwaarde te worden opgenomen. Daarin staat dat de huurder uw woning moet verlaten als de overeenkomst afloopt. Daarna kan de eigenaar het arrangement opzeggen aan het einde van de vastgestelde huurperiode. Er dient rekening te worden gehouden met de wettelijke opzegtermijn en de omvang daarvan is afhankelijk van de periode dat de bewoner op dat moment in de woning is geweest.

Vacaturewet

Daarna heb je nog de openingsregeling. Sinds 2016 kunt u via die wet uw te koop staande woning verhuren. Dit voorkomt dat huizen voor een lange periode onbewoond staan ​​en vergroot de zorg voor mensen die hun woning nog te koop hebben staan ​​en momenteel elders wonen. Doorgaans zijn er strenge eisen en ook moet uw huis af en toe een aantal maanden leeg staan ​​en mag u niet meer op dat adres ingeschreven staan. Daarnaast heb je ook een vergunning van de gemeente nodig, die je zeker voor maximaal vijf jaar krijgt. Daarnaast is de minimale huurduur 6 maanden en loopt ook de overeenkomst af als de vergunning afloopt.

Verhuurmakelaar

U kunt uw huis ook verhuren via een verhuurmakelaar. Het voordeel hiervan is dat alles voor u wordt geregeld en u ook zorgeloos uw huis kunt verhuren.